Arran de la problemàtica de l’aigua potable de Xeraco que ha sigut declarada no apta per al consum humà, des de Compromís demanem que al plenari del pròxim 7 de maig es cree una comissió informativa especial de l’aigua.

Des que el divendres 24 d’abril es va declarar l’aigua potable no apta per al consum humà des de Compromís, a banda de demanar les analítiques a l’alcalde Avelino Mascarell, (que no ens va facilitar) vàrem sol·licitar a la Conselleria de Sanitat la documentació per la que es va decidir que l’aigua del municipi de Xeraco no fóra apta per al consum.

El matí del 28 d’abril vam rebre eixa documentació i en ella hem vist que per part de l’empresa gestora de l’aigua es va detectar que el plaguicida terbumenton desetil superava els paràmetres permesos el dia 14 d’abril que és quan van obtindre els resultats de la mostra realitzada el 13 de març. 

Així doncs, l’empresa encomana una altra analítica que es fa el 15 d’abril i de la que es tenen els resultats el 20 , on  encara han augmentat més els paràmetres del plaguicida. No sabem en quin moment l’empresa li comunica a l’ajuntament els resultats d’estes analítiques. El que sí tenim constància és que fins el dia 22 d’abril no se li comunica al Centre de Salut Pública de Gandia i que oficialment l’empresa ho comunica a través del SINAC el 23 d’abril.

Per això no entenem les declaracions de l’alcalde Avelino Mascarell culpant a la Conselleria d’haver tardat 4 dies en declarar l’aigua potable de Xeraco no apta per al consum quan l’empresa gestora i de la que és responsable l’Ajuntament, no notifica oficialment a través del SINAC o de qualsevol altre mitjà que el dia 14 d’abril l’aigua de Xeraco havia passat els paràmetres permesos per plaguicides.

És per això, que davant de tot açò, entenem pel bé de la població de Xeraco, que s’ha de constituir una comissió especial de l’aigua per tractar de posar solucions immediates. Una comissió que actue amb total transparència i de la que haurien de formar part  els grups municipals, el funcionariat competent, l’empresa gestora de l’aigua i el tècnic que ha fet l’informe del cicle integral de l’aigua de Xeraco.

A més, caldria estudiar si es pot fer ús de l’aigua potable de Xeresa, ja que la seua alcaldessa Annabel Peiró li l’ha oferida a l’alcalde Avelino Mascarell, i  mentre es troben solucions a mig i llarg termini creiem necessari i urgent que l’ajuntament facilite aigua potable a la població. Aigua potable que atès l’estat excepcional pel COVID que estem patint, hauria de ser embotellada i a més s’hauria de repartir assegurant que es cumplisquen les mesures de separació.

Documentació: