Stefan Torres, Regidor d’Agricultura, presenta una moció en defensa dels llauradors locals.

El dijous 1 de desembre tindrà lloc el plenari ordinari de l’Ajuntament de Xeraco. Des del BLOC-Compromís Xeraco, mitjançant el seu regidor d’agricultura, Stefan Torres, creiem necessari presentar aquesta proposta d’acord davant del plenari degut als atacs constants que pateixen els nostres productors de cítrics, tan pels agricultors que es veuen afectats directament per l’entrada de la taronja de Sud-àfrica, la qual devalua la nostra producció degut a la competència de preus, com per tota la repercussió que pot arribar a tindre al camp xeraquer i tots els llocs de treball que poden estar en risc tan al camp com als magatzems i altres treballs relacionats. Així doncs, de forma simbòlica i reivindicativa presentem aquesta moció esperant el recolzament de tots els grups polítics.

“Si l’inici de campanya ja va tindre preus més baixos, les coses han anat a pitjor” ja que “els preus dels cítrics són quasi un 30% inferiors als de les mateixes dates de la campanya passada”, segons denuncia la Unió de Llauradors davant la que considera una campanya “nefasta” marcada, a més, “per pràctiques il·legals” en dues grans superfícies comercials.

043779d0-83cd-474e-a368-3aecf111ce87

Horts de taronges al terme de Xeraco. Al fons la Barsella.


 EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 De nou, la Unió Europea perjudica el nostre camp i aquelles persones que viuen d’ell. Fa a penes unes setmanes, s’aprovava en el Parlament Europeu una modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica. Malauradament, només els eurodiputats valencians, murcians i andalusos van votar en contra d’aquesta barbàrie, la resta d’eurodiputats de l’Estat és van abstenir o van votar en contra.

Fins ara, els cítrics del sud d’Àfrica podien ser importats sense aranzels fins al 15 de setembre, això volia dir que garantien que durant els mesos d’estiu hi haguera taronges allà on en volien, però a mesura que començava la campanya de la taronja valenciana, si els sud-africans volien portar les seues taronges a la Unió Europea havien de pagar unes taxes.

Gràcies a la modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica, podran arribar fins al 30 de novembre. Tradicionalment, la campanya forta de les navelines és durant els mesos d’octubre i novembre; si la taronja del sud d’Àfrica, “sense llavors, molt sucosa i dolça, de textura i sabor atractiu” com les grans companyies importadores la publiciten, pot arribar a Europa (incloent el País Valencià i, per tant, Xeraco) sense cap cost, perjudicarà molt notablement les nostres taronges i, com a conseqüència, els nostres llauradors.

La situació econòmica dels llauradors citrícoles valencians és molt dolenta i, de nou, des d’Europa, ens intenten clavar l’estaca de mort.

A tot açò, li hem de sumar el risc de contagi d’una plaga de taronges anomenada black spot. Segons les normes europees de sanitat vegetal, si es detecten més de 14 casos d’aquesta plaga, s’han de tancar les fronteres pel risc que corren els nostres cultius a contagiar-se. L’any 2016, el nombre de deteccions ha estat molt més elevat, per contra no només no hem tancat les fronteres com s’hauria d’haver fet, sinó que a més a més els allarguem el termini perquè ells puguen portar sense cap cost taronges al nostre territori.

Per tot açò, el Grup Municipal Compromís sol·licitem al Ple de l’Ajuntament de Xeraco:

  1. L’Ajuntament de Xeraco insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que realitze les accions oportunes davant la Unió Europea per a compensar econòmicament mitjançant ajudes els llauradors citrícoles valencians.
  2. L’Ajuntament de Xeraco insta el Consell a demanar al Govern de l’Estat que presente les propostes oportunes davant la Unió Europea per a intensificar i reordenar les polítiques destinades a la cerca i obertura de nous mercats, així com a la conservació dels mercats actuals, per tal de pal·liar els efectes de l’entrada sense aranzels de les taronges del sud d’Àfrica.
  3. L’Ajuntament de Xeraco insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern per tal d’iniciar els tràmits necessaris perquè aquesta mesura no és faça efectiva en l’acord comercial amb el sud d’Àfrica i les taronges del sud d’Àfrica paguen aranzels a partir del 15 de setembre i que no entre així en competència deslleial amb la taronja valenciana.
  4. L’Ajuntament de Xeraco insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que busque aliances amb els altres països i aconseguir que els països voten en contra d’aquest canvi en el tractat sud-africà.
  5. L’Ajuntament de Xeraco insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que la Unió Europea garantisca que les taronges complisquen amb la normativa fitosanitària europea i previnga la possible plaga black-spot.

    Articles de premsa:

     La Veu: ‘Impotència’ i ‘desesperació’ entre els productors valencians de cítrics

LaVanguardia: http://www.lavanguardia.com/local/valencia/20161128/412071130987/acuerdo-ue-sudafrica-amenaza-naranjas-valencianas.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=twitter&utm_medium=social

ValenciaPlaza: http://valenciaplaza.com/bruselas-amplia-la-entrada-de-naranja-sudafricana-y-perjudica-la-produccion-valenciana

 


 

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *