DISCURS INVESTIDURA

Membres de la Corporació Municipal, xeraquers i xeraqueres:
D’ençà que la voluntat dels regidors, un mes de setembre de 2013, decidí investir-me alcalde de Xeraco, he viscut intensament el dia a dia del nostre poble, potser com mai no podia haver imaginat. Ha sigut un període en temps polític molt curt però que ha resultat un repte apassionant per a mi. Ha passat el temps i avui em trobe novament davant l’opció d’encapçalar un govern de progrés capaç de transformar Xeraco i situar-lo en una posició de futur.
La legislatura que tanquem ha deixat molts sabors amargs a xeraqueres i xeraquers. Durant estos quatre anys hem assistit a una política de retalls indigna que ha carregat contra aquelles persones que disposaven d’uns recursos econòmics reduïts i, de retruc, també han fet patir el nostre Ajuntament. Hem sigut testimonis d’un atac ferotge als drets dels treballadors amb una reforma laboral mesquina pròpia de països dictatorials. A Xeraco, la Conselleria d’Educació ha impedit, amb decisions preses amb tota la intencionalitat política, que el Projecte d’Unificació Escolar del Col•legi Públic Joanot Martorell es poguera aconseguir.
Al País Valencià, el tancament de Canal nou fou un acte d’hipocresia política, un atac directe a la llengua de valencians i valencianes que s’ha traduït en un retrocés lingüístic evident.
No vull endinsar-me en el terreny de les coses que s’han fet mal, moltes i desastroses, perquè tots vosaltres coneixeu l’evolució política que ha fet dels valencians un model de corrupció i la riota de tot Europa. No cal dir noms que estan en boca de tots, però l’espectacle dels polítics valencians emmanillats, encausats i imputats per delictes de suborn, comissions inacceptables i corrupció política ens ha fet caure la cara de vergonya. És hora de la justícia i la recuperació ètica dels valors i drets dels ciutadans.
Afortunadament hem entrat en una altra dinàmica social, en una altra època, un espai de temps que s’obri a la llum, a l’esperança, a la il•lusió. És la resposta que han donat a les urnes aquells que han vist arrabassar els seus drets impunement: els treballadors i les classes populars. El poble ha votat i ha marcat un punt de distància històric per a posar en marxa un viatge cap a l’esperança d’un dia millor i ha posat un punt d’il•lusió en tots aquells que dubtaven de les possibilitats reals del canvi, dels progressos socials que podíem aconseguir.
Hem esperat molts anys, hem passat per temps molt durs i desesperançats, però ens sentim capacitats per a governar Xeraco novament, amb impuls, amb trellat, amb un projecte de poble important, sense manies a ningú i, espere, amb la col•laboració de tots els regidors que conformen l’Ajuntament de Xeraco.
Trobe que és l’hora de felicitar el senyor Avelino Mascarell i el seu equip per haver aconseguit els vots dels xeraquers en un moment en què la situació del seu partit bufava en contra i confie en la seua participació activa en la governabilitat del poble.
Les eleccions del vint-i-quatre de maig han deixat una idea molt clara: Xeraco és un poble d’esquerres. Una majoria que tenim la voluntat d’aplicar sota el concepte de TREBALLAR UNINT CRITERIS I VOLUNTATS PER ACONSEGUIR EL BENESTAR DE TOTS ELS XERAQUERS. Des del col•lectiu local de Compromís al govern sempre hem entés que necessitem d’una majoria de regidors al plenari municipal que done estabilitat i vinga reforçada pel DIÀLEG I EL CONSENS.
La nostra campanya s’ha sostingut per homes i dones treballadores que creuen en un País Valencià més compromés, més igualitari, més just. Una campanya que s’ha vist créixer gràcies a la incorporació de la gent jove, que amb valentia ha rebutjat la llegenda urbana de la seua falta d’interès, molts dels quals han hagut d’abandonar el seu poble i les seues famílies per guanyar-se la vida per tot Europa.
L’eufòria de guanyar unes eleccions no s’acaba en l’elecció de l’alcalde, no. Sabeu igual que jo que ens queda una tasca enorme si volem reparar tants desperfectes com heretarem. La crisi encara no s’ha acabat i cal combatre-la amb moltes dosis d’imaginació, amb transparència, amb esforç col•lectiu i amb la immensa voluntat que ens anima a canviar l’estat. El trànsit serà costerut, però trobe que aquest moment històric en què finalment hem assolit una majoria d’esquerres al País Valencià puc fer-vos la promesa que al final d’aquesta legislatura que ara comença, Xeraco serà un altre: més solidari, més net i més equitatiu.
Sempre hem sabut que tant les desavinences com els pactes tenen un factor notablement comú que no és altre que el temps. tot plegat, el temps ha conduït a tres partits polítics locals COMPROMÍS, PSOE I ACORD CIUTADÀ a unir les seues forces, projectes, inquietuds i voluntats per arribar a uns acords sòlids de governabilitat local per a tota la legislatura.
Ha quedat clar que estes formacions, per responsabilitat política, hem d’atendre, una vegada més la demanda d’eixa majoria de progrés TREBALLANT PEL BÉ COMÚ. Hem de construir un ajuntament estable i obert a tots els veïns. Xeraco ho reclama i així ho farem. Pense que un alcalde podrà ser de carrer, o de despatx, segons actue.
Per a mi i amb la meua experiència adquirida després de quasi dos anys de govern, el que ha de tindre un alcalde és saber barrejar 4 punts imprescindibles.
• AUTORITAT
• DECISIÓ
• PLANIFICACIÓ
• UN EQUIP AMB SUFICIENTS JUGADORS
Avui comença una nova etapa per al poble de Xeraco. Una nova etapa en la què, esperem, queden enrere les baralles estèrils i personalistes, el partidisme excloents. Això però no dependrà únicament de nosaltres i de la nostra major o menor habilitat, sinó de la voluntat de tots. Nosaltres, el nou equip de govern, i jo, personalment, ens comprometem a començar a treballar per Xeraco des de demà mateix.
• Col•legiadament, sense personalismes,
• Mantenint la tan necessària estabilitat política.
de la mateixa manera que, convençuts que el bon govern és una qüestió de tots, atendrem els xeraquers i les xeraqueres, governant per a tots, amb independència de la seua filiació o de les simpaties polítiques o personals:
OBJECTIUS
• Hem de parlar clar ja d’una vegada i li hem de dir al ciutadà que es tracta de no fer promeses que no pugem complir.
• No tenim varetes màgiques però sí dir que des dels Ajuntaments podem fer polítiques que transformen la realitat.
Per començar volem seguir continuant amb la rigorositat dels comptes municipals que hem fet en els últims dos anys; controlar els pressupostos, reduir el temps de pagament de factures i generar superàvit per poder destinar-lo a:
1. MÉS A DESPESA SOCIAL
2. OCUPACIÓ
3. INVERSIONS
• PRODUCTIVES
• BUSCANT LA SOSTENIBILITAT ENERGÈTICA
• CONSEQÜENTS AMB LES PROPOSTES CIUTADANES.
Volem:
1. Aconseguir definitivament la finalització del PGOU d’una manera racional, productiva i gens especulativa.
2. El futur del nostre poble ve estretament lligat al pes d’una conscienciació i una acció directa amb l’ecologia. La factura de no dur una POLÍTICA MEDIAMBIENTAL DECIDIDA pot ser alta, altíssima o impagable. Serem inflexibles en tot allò que supose la degradació dels nostres recursos naturals
3. Establir un Pla de finançament realista que permeta la viabilitat de reforma de l’actual edifici de la Casa de la Música.
4. Consolidar i finalitzar el projecte del Col•legi de les Monges per poder disposar de més espai municipal per a activitats culturals i per als joves.
5. Vetlar per a que l’opció turística integral de Xeraco siga un sector estratègic a redimensionar.
6. Millorar les partides d’atenció social serà també un factor determinant en la nova legislatura ja que ens permetrà atendre als nostres veïns més desfavorits i en risc d’exclusió social desplegant polítiques actives d’ocupació, evitar al màxim l’absentisme i la conflictivitat escolar i sobretot ajudes per a majors i gent necessitada.
7. Crear mecanismes per tal d’afavorir la participació de la gent.
I farem política amb majúscules, que és la que toca en moments d’excepcionalitat com el que vivim. Si actuem com explicava Ramon Muntaner, si treballem tots per un objectiu comú, com la mata de jonc, que lligada amb una corda, ningú no la podrà trencar mentre que, deslligada, desunida, fàcilment es podrà trencar jonc a jonc.
Visca Xeraco